(Skrivetip) Filmiske virkemidler gør en masse godt for din tekst

Lad dig inspirere af film, når du skriver tekster. Med ord kan man danne en verbal “biograf” som en indre film i læserens bevidsthed. Dette giver levende tekster.

Sådan kan filmiske virkemidler bruges i tekster:

SÆT ORD PÅ, HVORDAN OMGIVELSERNE, MILJØET OG MENNESKERNE SER UD. Beskriv, hvad man iagttager, og undlad at bruge for mange værdiladede tillægsord som smuk, fattig, grim, lille. Udfordr dig selv ved at prøve at beskrive en kvinde, så læseren får indtrykket af, at hun er smuk, men uden at du har brugt ordet ‘smuk’. Den teknik kaldes ‘show it, don’t tell it’.

LEG MED “KAMERAVINKLEN”. Når du beskriver, så skift mellem at zoome ind på noget småt (et skilt på en dør) og ud på noget stort (hele landskabet). Hvis du fx beskriver en folkemængde, så varier det med en beskrivelse af ét menneske i folkemængden.

BRUG “NÆRBILLEDER”. Beskriv et menneskes ansigtsudtryk og mimik for at vise følelser. Igen ‘show it, don’t tell it’ :”Han rynkede panden og kneb øjnene sammen.” I stedet for: “Han så vred ud” eller “Han blev vred”.

SKIFT “SCENER”. Vær bevidst om, at en fortælling/tekst er bygget op af skiftende scener, som er organiseret i en rækkefølge. Den behøver ikke at være kronologisk. Næste gang du ser en film, så læg mærke til, om den begynder med starten, eller om den begynder med slutningen eller i midten. Med scener kan man springe tilbage i tid eller antyde noget fremtidigt osv. Denne filmiske teknik kan nemt føres over i den skrevne fortælling eller journalistiske/faglige tekst og er med til at give flow og opbygge spænding og forventning.

God skrivelyst!

 

Sådan finder du dit eget sprog og skriver fængende og unikke tekster

Få min bedste skriveøvelse om det + mit nyhedsbrev med gode skrivetips og inspiration.

Tak for din tilmelding.

Share This