Rejseerindringer: Mød tre forfattere der skriver ud fra mødet med verden

Kender du det med at blive inspireret af det ukendte, det fremmede? At ordene popper op i dit hoved, når du bumpler afsted i en knagende bus langt ude på landet i et varmt land? At du får lyst til at sætte ord på den grønne, tørre og fremmed natur, du ser for dine øjne? Og kender du det med at drømme om at sidde og skrive dine tekster på en udenlandsk terasse med en smuk udsigt og en høj sol på himlen?

Så er du ikke alene. Mød her tre forfattere, der tog konsekvensen af deres udlængsel og lod deres litteratur blive afsmittet af den store verdens mangfoldighed, natur, stemninger og historier.

H. C. Andersen (1805-1875)

At rejse er at leve. (H.C. Andersen)

Den verdensberømte eventyrforfatter og digter rejste Europa tyndt i en tid, hvor almindelige mennesker aldrig kom længere væk end til sognegrænsen.

Inspireret af disse rejser og det store udland skrev Andersen udførlige og begejstrede rejsebeskrivelser, som nok er journalistiske i fremgangsmåde, idet de beskriver de lande og den befolkning, han besøger, men i lige så høj grad er præget af hans poetiske og maleriske fortællestil.

Andersen skrev fem store rejsebøger, der er en skøn blanding af rejsefortællinger, digte og eventyr.

“Man bør leve et heelt Aar i Rom, for ret at opfatte Billedet af denne Verdens Stad, der ved hver Aarstid faaer sin særegne Colorit. Det er ligesaa interessant at see Rom i Høst, naar de dandsende Piger komme fra Viin-Markerne, som det er interessant at see den i Carnevals Dagene, naar de lystige Masker opfylde Gaderne. Man skal være i Rom naar Sneen ligger paa Bjergene og Skildvagten staaer paa sin Post med Ildgryde foran sig, mens de barbenede Drenge sætte Fødderne paa Isen og sige den brænder; man skal være i Rom i den glødende Solhede, naar det kjølige Vandspring om Aftenen samler de syngende Skarer om sig.” (Fra En Digters Bazar)

Eksempler på bøger inspireret af rejser eller ophold i udlandet:

En Digters Bazar (Rejsebog fra en ni måneder lang rejse gennem Tyskland, Italien, Grækenland, Tyrkiet og Østrig-Ungarn 1840-41)

I Sverrig (Rejseskildring fra en rejse til Sverige i 1851)

Improvisatoren (Roman fra 1835, der foregår i Italien, hvor Andersen forinden havde rejst rundt i syv måneder. Bogen blev Andersens litterære gennembrud)

Ernest Hemingway (1899-1961)

Hvorfor bo i New York eller London, når der findes et Venedig og Paris? (Ernest Hemingway)

Andre forfattere har også følt slægtskabet med den store verden stærkere end med sit eget fødeland.

Den amerikanske forfatter Ernest Hemingways karriere er tæt forbundet med det at rejse og bosætte sig i udlandet, og han har været vidt omkring.

Ambulancefører i Italien under 1. Verdenskrig, krigskorrespondent under Den Spanske Borgerkrig, upcoming forfatterspire i de brølende 1920’ere i Paris, rejseforfatter ved foden af Kilimanjaro-bjerget og berømt forfatter bosiddende i Cuba.

Hemingway havde stor eventyrlyst i blodet. Som 19-årig under 1. Verdenskrig meldte han sig til ambulancefolket ved den italienske krigsfront. Her var han helt tæt på krigen, og han skrev 10 år senere bogen Farvel til våbnene, som bygger på de barske oplevelser, han fik som ambulancefører.

Hemingways egentlige karriere begyndte som avisreporter, hvor hans meget minimalistiske skrivestil passede perfekt til den journalistiske formidling. Denne stil er præget af teknikken show it, dont tell it, hvor forfatteren iagttager og beskriver mennesket, miljøet og historien på en nøgtern og kontant måde uden så meget poesi. Teksten virker umiddelbart enkel, men der er skrevet en masse følelser og stemning ind mellem linjerne, som læseren selv må uddrage.

Show it, don’t tell it blev et gennemgående karaktertræk i både Hemingways romaner og noveller og de af hans tekster, der beskrev andre lande og kulturer.

Hans rastløse natur drev ham hele tiden til at bryde op og rejse ud og også bosætte sig rundt omkring i verden. Selv da han blev gift og fik børn, fortsatte han det omflakkende liv. I flere perioder boede han i Paris, hvor han i sin ungdom var en del af det kulturelle jetset i 1920’ernes Paris. Livet i Paris dannede i høj grad hans forfatterkarriere.

Lande som Spanien, Frankrig, Cuba og Tanzania gik i blodet på Hemingway, og han brugte inspirationen derfra direkte i flere af sine bøger.

Eksempler på bøger inspireret af rejser eller ophold i udlandet:

Afrikas grønne bjerge (Selvbiografisk rejsebeskrivelse fra en safaritur til Afrika)

Den gamle mand og havet (Roman inspireret af Hemingways årelange ophold på Cuba)

Der er ingen ende på Paris (Erindringer fra Hemingways ophold i Paris 1921-26 med portrætter af store kulturpersonligheder fra dengang såsom Gertrude Stein og James Joyce samt fine stemningsbilleder fra livet i Paris)

Thomas Boberg (1960-)

Jeg er en uafhængig, anarkistisk rejsende, der skriver for at fastholde visse øjeblikke. (Thomas Boberg)

Thomas Boberg er en dansk forfatter og globetrotter, der har rejst ud og bosat sig forskellige steder i verden, siden han var 17. Han skriver hovedsageligt digte og rejsebøger.

Boberg rejser, fordi han ikke kan lade være. Og fordi han mener, at Danmark ikke er hele verden. Fordi man kan hente noget  – også om sin egen identitet – ved at rejse ud til det “fremmede”. Han rejser, både fordi han ønsker at flygte, og fordi han er nysgerrig.

Hans rejsebøger er ikke traditionel rejselitteratur med fokus på det æstetiske eller turisternes serværdigheder. Han fokuserer i lige så høj grad på det politiske og på de fortællinger, han møder på rejserne. Han ser virkeligheden, som den er. Rå og smuk. Kaotisk og ny.

“Vi vandrede langs en flod hen over gul og blåblomstrende græsgange, floden piskede forbi os, gletscherne lyste på bjergenes sider. Der gik måske en halv dag uden talte ord. Man falder i tanker, lader dem strømme gennem sig. Jeg mærkede en sær tilstedeværelse, som om der gik nogen ved siden af mig, en ny rejsekammerat, men der var ingen; kunne ikke blive fornemmelsen kvit. Kiggede igen til siden, og der gik han sgu, eller snarere dansede, en mand i løse gevandter, barfodet, et løst lyst klæde foldet i en turban om hovedet. Han havde en vandrestok i den ene hånd, han piruetterede omkring stokken, han gjorde tegn med den i luften, han var let som en ånd. Det var, som om han sagde: ‘Der går du nedtynget af din bagage, men at leve drejer sig om frihed, se’. Så dansede han rundt om sig selv engang til, og i næste øjeblik var han væk. Jeg kiggede efter ham, der var ingen at se. En af disse evige hyrder. Nej, han var for let, for meget ånd, han var en rejsende, der dansede gennem tiden. Selvfølgelig, en dervish, en vaskeægte dervish.” (Fra Over alle bjerge II, rejsereportage i Information)

Eksempler på bøger inspireret af rejser eller ophold i udlandet:

Sølvtråden (1996, Rejseminder fra Sydamerika og Afrika)

Americas (1999, Rejseminder fra Nord- og Sydamerika)

Invitation til at rejse (2003, Rejseminder fra Ægypten, Indien, Peru men også blandet med en indre rejse tilbage til barndommen i Danmark)

I den næste by (2012, Rejseminder fra Latinamerika, USA, Marokko, Indien, Egypten, Italien, Danmark)

Så hvis du ikke lige selv har en rejse at se frem til, så kan du dykke ned i Andersens, Hemingways og Bobergs universer og rejse med dem til alverdens afkroge.

Sådan finder du dit eget sprog og skriver fængende og unikke tekster

Få min bedste skriveøvelse om det + mit nyhedsbrev med gode skrivetips og inspiration.

Tak for din tilmelding.

Share This