Her er de 5 vigtigste råd til dig, der gerne vil skrive endnu bedre tekster, hvad enten de er skønlitterære, journalistiske eller faglige.

1. SKRIV, SKRIV, SKRIV

Øvelse gør mester. Skriv så ofte og så meget, du kan. Kort som langt, færdigt eller ufærdigt. Det gør ikke noget.

2. LÆS, LÆS, LÆS 

Dette er noget, mange store forfattere råder forfatterspirer til. For at blive bedre til at skrive må du læse en masse tekst, som andre har skrevet. Ikke for at efterligne dem, men for at udvikle dit sprog og din sprogbevidsthed. Det er godt at kaste sig over mange forskellige genrer. Læs både klassikere, noveller, romaner, krimier, biografier, digte, aviser, magasiner, webtekster, blogs, artikler og få øjnene op for de mange forskellige måder at skrive på. Det er også godt at erkende, hvilken genre man bedst kan lide og så dyrke den. Så mærker man nemlig læseflow og glæden ved at læse. 

3. FÅ FEEDBACK PÅ DIN TEKST

Ved at lade en god ven eller skrivecoach læse din tekst og give dig feedback bliver du klar over, hvordan du kan forbedre dine skriverier. Du kan få øjnene op for dine egne blinde pletter og sproglige (u)vaner. Du kan få en læsers reaktion på, om din tekst fænger eller forvirrer. Du kan få ros for det, der er særligt for din måde at skrive på. Du kan blive glædeligt overrasket over, at de beder om fortsættelsen; at de vil gerne vil læse flere tekster fra dig. Sådan får du både mulighed for forbedringer og fornyet skrivegejst.

4. LÆR DE GRUNDLÆGGENDE REGLER

At skrive er en kunst og et håndværk, som kræver, at man kender sin ABC. Sæt dig ind i grammatik, sætningsopbygning og det danske sprogs regler. Sproget.dk er et rigtig godt sted at starte og få finpudset sin viden. Det giver dig i længden en større frihed, for det er først, når man kender reglerne godt, at man kan improvisere vellykket.

5. FIND DIN TONE

Litteratur er lidt som musik. Det skal lyde godt, det skal stemme og flyde. Og du skal finde din egen tone. Hvilket instrument spiller du på? Hvordan er rytmen i dit sprog? Læs en masse tekster (som nævnt i punkt 2) og læg mærke til sprogets rytme og tone. Hvilke forskelle er der i skribenternes skrivestile? Herefter kan du langsomt opbygge og blive klar over din egen tone, stemme og stil, så din autenticitet og personlighed kan mærkes i teksten.

 

Sådan finder du dit eget sprog og skriver fængende og unikke tekster

Få min bedste skriveøvelse om det + mit nyhedsbrev med gode skrivetips og inspiration.

Tak for din tilmelding.

Share This